FUTROLE ZA NOŠENJE OBJEKTIVA

Jako bitna stvar za svakog fotografa koji ima više od jednog objektiva i kome se javlja  potreba da menja na svom DSLR dok radi na terenu a ne bi više želeo da vuče  celu glomaznu torbu ili ranac sa sobom.

Rešenje na ovo pitanje koje mi se ukazalo a kasnije pokazalo u radu kao najpozdanije  i najpraktičije  su  futrole /torbe marke Lowerpro koje su skoro neuništive ( ništa nije večno samo su neke  stvari ,,večnije” od nekih jeftinih stvari/predmeta ) .
Lower pro
Ima raznih modela, neke na sebi imaju i kabanicu koja omogućava  da se zaštiti cela futrola/ranac/torba u slučaju kiše ili snega , ali  to sam  zaista retko koristio, većinom  na rančevima iste marke. Dodaću da i to nije toliko savršeno rešenje kao što proizvodjači vole da iznose.
Jednom sam kisnuo  vise od deseta sati na terenu, na jakom pljusku , i voda je probila u ranac na sve strane. Tako da  imajte  u vidu da je i ta nepromočivost ograničena na par sati i drastično opada  ako ste izlozeni  ekstreminim uslovima i prirodnim nepogodama.
I za to postoje rešenja , naučio sam na teži način ali o tome neki drugi put – kako zaštiti opremu i sl.

Lower pro sa kabanicom

Univerzalna oznaka kod marke  Lowerpro za sve torbe,rančeve,futrole  koje na sebi imaju i tu  kabanicu te ih čini  otpornijim  na kišu i sneg  nose  oznaka  AW –  All weather. ( kod dugih marki imaju drugu oznaku ). Namerno ne kažem 100% otpornim na kišu i sneg kako ne bi došlo do zabune.

Šta je bitno kod svih torbica/futrola za objektive bez obzira na marku?

NAJVAŽNIJE JE da obratite pažnju da budu SLIP LOCK odnosno da imaju mehanizam sa čičkom koji vam omogućava da SKINETE torbicu sa sebe za 3 sekunde bez potrebe da skidate opasač/kajš kako bi ste to uradili!

ZAŠTO JE TO BITNO?

Zamislite da imate par tih torbica na sebi i recimo radite venčanje sad popularno ,,wedding” i u nekom trenutku hoćete da zalegnete i da iz donjeg rakusa odnosno položaja napravite par fotki ali oh ne! shvatate da ste ko tenk i da vam torbice sa objektivima smetaju i kako ne bi oštetili i polomili dragocenu opremu,  mašete rukom i pokazujete gestikulacijom ,,time aut” i krećete užurbano  da skidate sa sebe prvo kajš, pa jednu torbicu, pa drugu , pa treću, pa nazad kajš ( ne ide da fotkate mladence i u trenu ostanete u donjem vešu pred okupljenim gradjanima i klijetnima ) i dok sve odradite pogledate ka mladencima i  videte ih 300 metara dalje od vas,  a bili su tu na 5 metara ispred pre koji tren, kako se pozdavljaju sa tetkom Salapurom koji je upravo došao iz Nemačke sa svojim novim golfom i novom ženom po imenu Sabine i kako ona ne zna srpski a niti mladenci nemački nastaje takva pometnja i od fotkanja nema više ni slova F i vi onda brzo opet, otkopčavate kajš, vraćate torbice sa objektivima i jurite u nove radne pobede. Jednom rečju- agonija!  i to samo zato što niste uzeli u obzir sitnicu kao što je SLIP LOCK na torbici za objektive  ili ti čičak mehanizam po srpski.

Meni se to desilo par puta i tada mislim da sam bacio  jednu  torbicu koje nema na sebi čičak (mislim na  sličnu sitacija  , dok je tetak Salapura i žena Sabina čista fikcija ) .

LensCase Sliplock

 

 

Slip Lock = prava stvar

Slobodno kupite modele sa čičak patentom i život  će vam biti dug i srećan.

 

 

 

 

 

 

$_12 copy

 

O NE NIKAKO!

Kupite futrolu/torbicu sa fiksiranim držačem za kajš i vremenom ima da obogatite vaš vokalbular sa bar pet do deset novih psovki, a i reč ,PAKAO”  će te sve više koristiti.

 

 

 

Naravno da nije  strašno ako kupite ili čak  posedujete i ove futrolu koja nije SLIP LOCK odnosno nema čičak mehanizam ,  pred Vama je ceo život da se kajete ( autor ovog teksta govori iz sopstevnog iskustva ) , no ipak šalu na stranu,  radi se samo o maloj svoti novca preusmerenih u tu futrolu,  tako da i ona će  vam koristi recimo da u ormaru držite neki objektiv , iz razloga što je bolja od onih mekanih low buget torbica na učkur, koje dobijete uz kupovinu objektiva , koje ja nemilice bacam da dodam. Ili eto uvek možete da je prodate na foto oglasima ako ste baš kivni na nju toliko i zamenite je sa pravom torbicom.

I da dodam ,  mehanizmi su zaista  pouzdani, čičak je jak, lično sam u njih stavljao i držao stvari koje su duplo veće i teže od predviđenih tako da nije bilo problema.

Futrole su poprilično jeftine, cene idu od 1500-2500 din  i zaista su dugoročna investicija.
Ima i nekih lux varijanti od 3000 -4000 din  ali ako vam zatrebaju takve onda ste već PRO ninja LEVEL fotografa tako da dobro znate šta radite .

Samo budite pažljivi prema rajfešlusu i služiće vas godinama .
Tricks and Tips :  povremeno preko rajfešlusa predjite sapunom, stari trik , i radiće kao nov 🙂  .